Vstavitev zobnih vsadkov po metodi All-on-6

You are here

Pacienti pogosto pridejo v našo ordinacijo z željo nadomestiti posamezne ali celo vse zobe v čeljusti. Veliko pacientov pride brezzobih, kar nekaj pa ima le še peščico preostalih zob, ki pa imajo brezupno prognozo. Zobni vsadki so v večini primerov najboljša rešitev za brezskrben im funkcionalen nasmeh. Zobne vsadke lahko uporabimo, da stabilizirajo delne proteze ali kot nosilce fiksnih mostičkov. V primeru, da zobne vsadke uporabljamo za stabilizacijo delnih protez, potrebujemo 2 do 4 vsadke po čeljusti. Če želimo, da zobni vsadki nosijo fiksne mostičke, potem moramo vstaviti 4 oz. 6 vsadkov po čeljusti. To imenujemo metoda All-on-4 oz. All-on-6. 

V naslednjem odstavku je opisan primer nadomeščanja vseh zob po metodi All-on-6:

Pacientka je prišla v našo ordinacijo po rešitev za svoje težave. Terapijo je začela v drugi ordinaciji, kjer so ji že vstavili nekaj vsadkov, vendar je zaupanje med pacientko in terapevti splahnelo, zato se je obrnila na nas. V zgornji čeljusti je bilo vsajenih 6 zobnih vsadkov. V spodnji čeljusti pa je pacientka v sprednjem delu imela še nekaj svojih zob povezanih v mostiček ter dva vsadka v zadnjem delu čeljusti. Pacientka si je želela fiksnega mostička v obeh čeljustih zato smo naredili načrt po metodi All-on-6. V zgornji čeljusti je bilo potrebno izdelati mostiček in ga privijačiti na že osteointegrirane zobne vsadke. Ogrodje mostička, ki je bilo izdelano v priznanem CAD/CAM centru v Nemčiji, je iz titana. Titansko ogrodje služi kot podpora za zobe in dlesen iz umetnih materialov. Zobje so večplastni in iz kakovostnih kompozitnih materialov, ki posnemajo naravne zobe. 

V spodnji čeljusti je bila situacija bolj dinamična. V enem samem posegu smo izpulili vse preostale zobe in vsadili 4 zobne vsadke. Tehnik je v samo enem dnevu izdelal most, podoben tistemu, ki smo ga izdelali za zgornjo čeljust. Povezali smo 4 na na novo vsajene vsadke in 2, ki jih je pacientka imela že v čeljusti, po metodi All-on-6. Naslednji dan smo pacientki vstavili most in v samo enem dnevu obnovili funkcijo žvečenja in estetiko obraza.

PRED POSEGOM:ALL-on-6 zobni vsadki Maribor Slovenija prej GMK

 

PO VSTAVITVI MOSTA ALL-ON-6 V ZGORNJI IN SPODNJI ČELJUSTI:All-on-6 zobni vsadki Maribor Slovenija potem GMK

 

ALL-ON-6 V ZGORNJI IN SPODNJI ČELJUSTI, POGLED OD STRANI:ALL-on-6 zobni vsadki Maribor Slovenija potem levo lateralno GMK

 

ALL-ON-6 V ZGORNJI IN SPODNI ČELJUSTI, POGLED INTRAORALNO:All-on-6 zobni vsadki Maribor Slovenija intraoralno GMK

 

ALL-ON-6 RTG KONTROLNI POSNETEK:All-on-6 zobni vsadki RTG Maribor Slovenija GMK