Bonding

You are here

Bonding je postopek, kjer s posebnimi kompozitnimi materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, izboljšamo ali spremenimo videz vaših zob. Gre za preprost postopek, ki pa ima velik učinek. Že po enem obisku v ordinaciji lahko pacientu ustvarimo lep in naraven nasmeh.

O bondingu zob razmišljamo, ko je treba:

 • Popraviti videz in obliko zob (kompozitne smole uporabljamo za zapolnitev lukenj);
 • Popraviti okrušene ali razpokane zobe;
 • Izboljšati videz zabarvanih zob;
 • Zapreti presledke oz. diasteme med zobmi;
 • Doseči, da zobje na videz delujejo daljši;
 • Najti kozmetično alternativo amalgamskim plombam;

Postopek bondinga zajema tri glavne korake:

1- Posvet: Pred začetkom dela je nujno narediti kvalitetne fotografije stanja, ob katerih se lahko natančno pogovorimo o željah in potrebah pacienta.

S pomočjo aparatov za izbiro barve, izberemo kompozitni material, ki čim bolj ustreza barvi vašega zoba.

2 – Priprava: Lokalna anestezija pogosto ni potrebna, razen če postopek bondinga uporabljamo za obnovitev močno poškodovanega zoba ali zoba, ki ima globok karies. Površino zoba pripravimo tako, da jo zloščimo, zgladimo ostre robove in dezinficiramo.  

3 – Lepljenje: Na površino zoba nanesemo posebno kislino oziroma gel, ki zobovino pripravi na nanos adheziva. Adheziv je lepilo, ki povezuje kompozitne materiale z zobnim tkivom. To izvedemo v enem do treh nanosih, odvisno od izbrane tehnike za posamezen zob. Tako dosežemo, da se bo material za dograjevanje trdno oprijel zoba in ne bo izpadel ali odkrhnil. Nato nanesemo zobno kompozitni material, ga oblikujemo in prilagodimo želeni obliki. Nato jo utrdimo z močno modro svetlobo.

4 – Poliranje: Ko se material dobro strdi, zobozdravnik in pacient skupaj ocenita rezultat in po pacientovi odobritvi pričnemo s končnim poliranjem. 

Prednosti bondinga:

 • Je minimalno invaziven postopek. V večini primerov ne rabimo brusiti zoba in samo dodajamo material na zob. Zob ostane močan in nepoškodovan. 
 • Je relativno enostaven poseg, za kar je potreben le en obisk v ordinaciji.
 • Gre za enega najcenejših estetskih zobozdravstvenih posegov, ki ne terja stroškov laboratorija, kot na primer zobne luske. 
 • Ni potrebe po lokalni anesteziji, razen če postopek lepljenja uporabljamo za obnovo zelo poškodovanega zoba ali zoba z globokim kariesom.

Bonding zobnih površin lahko ustvari svetlejši, izrazitejši, širši nasmeh, kar zelo izboljša vaš videz. Vse to lahko okrepi vašo samozavest in posledično pozitivno vpliva na vaše osebno in poklicno življenje. 

Slabosti bondinga:

 • Kompozitni materiali, ki jih uporabljamo v naši ordinaciji, so plod najnovejše tehnologije in najbolj dodelani ta trenutek. Vendar kljub temu, da uporabljamo najbolj razvite materiale, je kompozit nekoliko bolj odporen na madeže, a manj kot na primer keramične luske
 • Bonding nima tako dolge trajnostne dobe in kot alternativni posegi, npr. zobne luske ali prevleke.

Zaključek glede lepljenja zob

Zaradi nekaterih omejitev je povezovanje zobnih površin primerno predvsem za majhne kozmetične popravke oziroma za začasno popravilo kozmetičnih napak in popravilo zob z relativno nizkimi silami ugriza (npr. na sprednjih zobeh). V naši ordinaciji si bomo vzeli čas, ki je potreben, da pojasnimo različne možnosti, ki so vam na voljo, in vam z obravnavo problematike z različnih vidikov pomagali sprejeti najprimernejšo odločitev.