Endodontija (Koreninsko zdravljenje zob)

You are here

V naši ordinaciji opravljamo opravljamo koreninsko (edondontsko) zdravljenje zob preko koncesije samo za paciente, ki so pri nas vpisani. Za ostale paciente opravljamo endodontske posege samoplačniško. Za posege tako napotnica ne velja  oz. ne morete uveljavljati povračila stroškov pri ZZZS. Za večino posegov čakalne dobe ni.

Gre za postopek odstranitve vnete oziroma mrtve zobne pulpe (živca) z metodo čiščenja in širjenja kanala. Cilj vsakega endodontskega posega je ohraniti zob ali pa vsaj njegove korenine, če je kronski del zoba preveč uničen.

Endodontija

Vzroki za zdravljenje:

  • zelo globok karies
  • vneto pulpno tkivo (pulpitis)
  • poškodbe zob
  • načrtovano (zaradi protetične oskrbe)

Zaradi kariesa ali travme lahko pride do odmrtja zobne pulpe (živca) ter do razvoja vnetnega procesa. Ta je lahko močno boleč, ali pa popolnoma brez bolečin (tiha nekroza). Znaki in simptomi, ki jih, opazite so:

  • bolečina, ki vas zbudi sredi noči
  • bolečina, ki se pojavi ob uživanju toplih ali hladnih pijač
  • bolečina pri ugrizu na določen zob (zob se zdi ˝podaljšan˝)
  • oteklina ali fistula v predelu korenine zoba 

Postopek endodontskega zdravljenja se prične z odstranitvijo prizadetega zobnega tkiva, čemur sledi mehanska in kemična odstranitev vnetega pulpnega tkiva ter širjenje koreninskih kanalov. Koreninske kanale lahko širimo ročno ali strojno. Strojno širjenje kanalov je hitrejše ter bolj kakovostno.

Za natančno določanje dolžine koreninskih kanalov uporabljamo lokalni RTG posnetek in posebna elektronska naprava za merjenje dolžine koreninskih kanalov - apex lokator.

Ko je kanal ustrezno razširjen, se aplicira zdravilo in zob se začasno hermetično zapre. V naslednji seji sekoreninsko zdravljenje konča s polnitvijo kanala in kontrolnim RTG posnetkom. Pri hujših vnetjih je zdravilo treba večkrat menjati, zato lahko zdravljenje traja več mesecev.

Dobro pozdravljen zob lahko služi pacientu še dolgo časa. Endodotsko zdravljeni zobje so bolj krhki, zato je večinoma indicirana protetična oskrba. Manj poškodovane zobne krone pa lahko oskrbimo tudi samo z zalivko.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.