Estetske zobne luske

You are here

Estetske zobne luske (porcelanske luske, keramične luske, veneers) so kot papir tanke fasete iz keramike izdelane v zobotehničnem laboratoriju. Lepimo jih na sprednje, včasih pa tudi na stranske zobe, da bi preobrazili vaš nasmeh. So ena najboljših metod pri doseganju lepšega nasmeha.

Luske izberemo kadar:

 • so vaši zobje zabarvani
 • imate neenakomerno postavljene zobe v zobnem loku
 • imate razmak (diastemo) med zobmi
 • je površina zoba neravna, luknjičasta
 • imate odkrhane robove zoba

Prednost estetskih zobnih lusk

V primerjavi s prevlekami so estetske zobne luske bistveno manj invaziven poseg. Luske so debeline nekje med 0,3 mm do 0,7 mm, kar pomeni, da je brušenje zoba minimalno ali pa na nekaterih mestih sploh ne rabimo brusiti zoba. S posebnimi adhezivnimi postopki lusko prilepimo na zobno sklenino, kar ji da odpornost na sile in dolgotrajnost. Z luskami lahko na konzervativen način spremenimo barvo, položaj, obliko ali dolžino zob.

Tudi v primerjavi z drugimi minimalno-invazivnimi postopki za doseganje lepšega nasmeha (npr. Bonding) so keramične estetske luske dolgotrajnejše in bolj odporne kot kompozitni materiali.

Glavna prednost estetskih zobnih lusk je odlična estetika. Pravilno cementirane estestske luske imajo zelo naraven izgled, ker posnemajo zobno sklenino. Ker so zelo tanke, prepuščajo svetlobo in ne dajejo videza “umetnih zob”. Z leti se ne zabarvajo oz. ne spreminjajo barve. Pravtako so zelo prijazne do dlesni, saj je keramika zelo biokompatibilni material.

Kaj so zobne luske brez brušenja ali non-prep veneers?

So estetske zobne luske, ki jih namestimo brez brušenja zob. To pomeni, da se zobe pusti nedotaknjene  ali pa  se s tankim svedrom začrta samo rob preparacije, do kod bo segala luska. Žal so indikacije oziroma primerni kandidati za te luske redki.

Kaj so direktne kompozitne luske?

Kompozitne luske so alternativa keramičnim luskam. S posebnim kompozitom -  materialom, ki posnema lastnosti naravnih zob, jih oblikujemo direktno na zobeh.  Kompozitne luske imajo nekatere prednosti, na primer:

 • So minimalno invazivne, ker za izdelavo ne odnašamo zobne substance, ampak material samo nanašamo na zob.
 • Narejene so v enem terminu
 • Morebitni popravki so narejeni zelo hitro in z nizkimi stroški
 • Nižja cena izdelave v primerjavi s keramičnimi

Indicirane so predvsem pri mlajši populaciji. Za uspeh in dolgotrajno uspešnost sta poleg natančne izdelave pomembni dobra ustna higiena in uravnotežena okluzija. Žal so indikacije omejene glede na število zob. Tako so smiselne, če jih naredimo na manjšem številu zob. Za večje, bolj kompleksne primere, so keramične luske vsekakor bolj primerna izbira. Kljub temu, da so danes na trgu dosegljivi že materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, se sčasoma kompozitne luske lahko zabarvajo oziroma izgubijo lesk.

Kako poteka izdelava keramičnih estetskih zobnih lusk?

Pri nas zagovarjamo individualen pristop glede na želje in zmožnosti pacienta. Pri kreaciji novega nasmeha je pomembno sodelovanje ne samo zobozdravnika in zobotehnika ampak tudi pacienta.

Mnogi pacienti si sicer želijo preobrazbe nasmeha, vendar se tega bojijo, ker se jim zdi to skok v neznano. Da bi se izognili temu problemu, vam v naši ordinaciji s pomočjo Digital smile designa pokažemo, najprej s pomočjo računalniške simulacije, potem pa še s simulacijo v ustih kako bo izgledal končni nasmeh. Zato so potrebni vsaj  3 do 4 obiski.

 • Na prvem obisku opravimo pogovor, v katerem nam razkrijete svoje želje in potrebe. Po kliničnem pregledu poslikamo stanje v ustni votlini in vzamemo odtise za studijske modele. Glede na pridobljene informacije s pomočjo računalnika oblikujemo nasmeh, ki je  individualen in vam najbolje pristoji.
 • Na drugem obisku pokažemo simulacijo končnega stanja v ustih. V tem trenutku vidite kakšno bo končno stanje še preden začnemo z ireverzbilnimi postopki brušenja. Največkrat pustimo pacientom, da vse skupaj prespijo in jih naročimo na termin za brušenje.
 • Na tretjem obisku minimalno obrusimo zobe. Postopek je neboleč, ker pred tem apliciramo lokalni anestetik. Sledita odtis in izdelava provizorijev oz. začasnih lusk.
 • Na četrtem obisku, po snetju provizorija, lepimo (cementiramo) luske. Postopki cemeniranja morajo biti natančni in so velikokrat dolgotrajni. Za uspeh in dolgotrajno obstojnost zobnih estetskih lusk je pomembna adhezivna vez med zobom in keramiko.

So estetske zobni luske trajne?

Po do sedaj znanih raziskavah je obstojnost estetskih lusk primerljiva s podobnimi protetičnimi izdelki, kot npr. s polnokeramičnimi prevlekami.

Kdaj estetske zobne luske niso smiselne?

V katerih primerih se izdelavi estetskih zobnih lusk raje izognemo:

 • pri močnih bruksistih - tistih, ki ponoči nenadzorovano škripljejo z zobmi,
 • če imajo zobje že obsežne zalivke,
 • pri nezadostni ustni higieni,
 • pri ljudeh, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.