GLAJENJE GUB Z BOTULINUM TOKSINOM

You are here

Kaj je botulinum toksin?

Botulinum toksin tipa A je beljakovina, ki zmanjša mišično aktivnost. Molekule botulinskega toksina proizvaja bakterija C. botulinum in delujejo na mišice tako, da začasno zmanjšajo njihovo aktivnost. Večkrat so ljudje prestrašeni in zavedeni, ker menijo, da je botoks močan živčni strup. Botoks je preverjeno zdravilo in se uporablja že skoraj 30 let. Na trgu je več produktov, najbolj znan in raziskan je botulinski toksin podjetja Allergan, ki se trži pod imenom Vistabel. Vistabel je edino zdravilo v Sloveniji, ki ima uradno potrjeno indikacijo estetskega glajenja gub.

Kako deluje botulinum toksin?

Botulinum toksin se s tanko iglo vbrizga direktno skozi kožo v mimične mišice, ki povzročajo dinamične gube na obrazu. V mišici botulinum toksin prekine prenos dražljaja iz živčnega končiča tako, da se mišica ne more skrčiti. Mišice se sprostijo, koža nad njimi pa postane gladka in napeta. Pomembno je vedeti, da botulinum toksin začasno zmanjša aktivnost le nekaterih mišic, zato naša mimika in izražanje čustev niso bistveno spremenjeni. Na zaznavanje dotika, temperature ali vibracije nima vpliva.

Kdaj uporabimo terapijo z botulinum toksinom?

Botulinum toksin se v estetske namene uporablja predvsem za glajenje dinamičnih gub, ki so nastale s prekomernim krčenjem mimičnih mišic. Gre za gube v zgornji tretjini obraza. Zgladimo lahko vertikalne gube med obrvmi, gubice ob zunanjih očesnih kotih (”račje tačke”), gube na čelu, nosu, vratu, zgornji ustnici in dvignemo položaj obrvi.
S sproščenimi mimičnim mišicami na obrazu tako vplivamo na potek staranja obraza, saj lahko zavremo ali za več let odložimo razvoj statičnih mimičnih gub, to je tistih gub, ki so vidne na obrazu tudi takrat, ko smo sproščeni in mimičnih mišic ne krčimo.

Kdaj in koliko se ga lahko uporabi?

Btulinum toksin se lahko uporablja že ob prvih znakih staranja ali po 30. letu starosti. S tem dosežemo preventivni učinek in poleg preprečevanja poglobitve obstoječih gub preprečujemo nastanek novih gub. Botulinum toksin je že več kot 40 let v klinični uporabi in obstajajo številni dolgoročni preizkusi varnosti uporabe, ki strankam zagotavljajo pomembno zaščito ob dolgotrajni in redni uporabi.

Kaj storimo pred posegom z botulinum toksin?

Pred posegom se pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih. Izpolniti je treba vprašalnik o zdravju, da se izognemo morebitnim nevšečnostim. Po pregledu vam lahko svetujemo, kakšne so realne možnosti in naredimo načrt zdravljenja.
Opravimo fotografiranje obraza, ki nam služi kot dokumentacija.
En teden pred posegom ne jemljite zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, Marevan...) oz. se z vašim zdravnikom pogovorite o nadomestni terapiji. Na poseg pridite nenaličeni.

Kako poteka poseg?

Pred terapijo z botulinum toksin moramo kožo na mestih vboda razkužiti. Nato raztopino z botulinum toksinom vbrizgamo z zelo tanko iglo neposredno v mišico. Pred vbodom mesto vboda ohladimo z ledeno oblogo in s tem kožo kratkotrajno omrtvimo. Vbodno mesto je običajno po 10-20 minutah še komaj opazno.

Na kaj pazimo po posegu z botulinum toksinom?

 • Prvi 2 uri po posegu ne smemo tretiranega mesta masirati ali se ga po nepotrebnem pogosto dotikati. Kasneje je dovoljeno nežno umivanje in nanos pudra.
 • Do 4 ure po posegu naj bo glava v dvignjenem položaju, odsvetuje se sklanjanje (npr. vezanje vezalk) in ležanje.
 • Do 4 ure po posegu odsvetujemo ukvarjanje s športom.
 • Učinek je hitrejši, če 2-3 ure po posegu tretirane mišice občasno napnete oz. skrčite.

Kakšen bo moj videz po posegu z botulinum toksinom?

Z vbrizganjem butulinum toksina direktno v hiperaktivno mišico začasno zmanjšamo ali odpravimo obrazne dinamične kožne gube, ki so posledica oziroma so nastale zaradi ponavljajočih se gibov mimičnih mišic. Prve učinke opazimo po 3-4 dneh, maksimalni učinek pa nastopi po 2 tednih. Praviloma traja učinek 3-6 mesecev, se pa od osebe do osebe razlikuje in je lahko daljši, redkeje tudi krajši. Učinek se zmanjšuje postopoma.
Z botulinum toksinom ne omrtvičimo mišice popolnoma, le zmanjšamo njeno delovanje in po terapiji s priporočenimi odmerki bo obrazna mimika ostala. Po terapiji z botulinum toksina boste lahko dvignili obrvi, le manj izraziteje se boste lahko »namrščili«. Učinek “obrazne maske”, ki ga lahko vidimo največkrat pri hollywoodskih zvezdnicah nastane pri pretiravanju z botoksom oz. pri hkratni kombinaciji kirurških in nekirurških posegov za glajenje gub.
Kadar želimo doseči dolgotrajni učinek je potrebno postopek 2-3x letno ponoviti. S časom postaja učinek dolgotrajnejši in ponovitve redkejše.

Kakšni so možni stranski učinki in zaplet terapije z botulinum toksinom?

 • Poseg z botulinum toksinom je varen. V estetske namene se botulinum toksin uporablja že več kot 20 let in je klinično dobro raziskan. Odmerki, ki jih uporabljamo so 100 krat manjši od smrtnih odmerkov.
 • Zapleti so izjemno redki. Kot pri vsakem vbodu lahko pride do blage krvavitve, rdečine ali blage otekline, okužbe so izjemno redke.
 • Alergijske reakcije po večkratnih vnosih so možne, vendar so zelo redke.
 • V prvih dneh po aplikaciji botulinskega toksina so možni glavoboli, ki navadno v enem do dveh tednih povsem izzvenijo.
 • Naše telo je anatomsko asimetrično. Točne simetrije po aplikaciji botulinskega toksina zato včasih ni mogoče doseči, lahko pa asimetrija nastopi tudi zaradi drugačne reakcije telesa na eni strani. Korekcijo asimetrije lahko opravimo po 2 tednih in lahko zahteva dodatne injekcije botoksa ali tudi druge postopke.
 • Pri aplikaciji botulinum toksina lahko pride do nezaželene paralize mišic, kar se kaže kot povešenost zgornjih vek, povešenost ustnih kotičkov in podobno. Te neželene učinke srečamo redko in ponavadi izzvenijo v nekaj tednih. Do nezaželenih učinkov prihaja redko.
 • Trajni zapleti botulinum toksina (razen zgoraj že omenjenih) niso znani. Možno je, da se bodo z leti pokazali še dodatni stranski učinki.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.