Inman aligner

You are here

Kaj je Inman aligner?

Inman aligner je snemljiv ortodontski aparat, namenjen za hitro in učinkovito poravnavo sprednjih zob že v nekaj tednih.  Lahko ga uporabljamo kot samostojno terapijo ali pa kot predpripravo na bolj zahtevne estetske prenove nasmeha.

Zakaj je Inman aligner tako poseben?

  • Je predprogramiran aparat, kar pomeni, da ga ni potrebno menjavati do konca terapije.
  • Ker je snemljiv in tako preprost za uporabo, vas ne bo motil pri vaših vsakodnevnih opravkih. 
  • Deluje hitro - napačno izrasle sprednje zobe brez večjih preglavic premakne  na njihov idealen položaj že v nekaj tednih. 

Kako deluje Inman aligner?

Inman aligner lahko zobe poravna hitro zaradi posebne oblike, ki je patentirana. Ima nikel-titanoviijeve vzmeti, ki nežno vlečeta  loka enega proti drugemu. Preko lokov deluje rahla in konstantna sila, ki vodi zobe na njihov novi položaj.

Na sliki spodaj vidimo smer sile lokov na sprednje zobe. Notranji lok jih potiska naprej, medtem ko jih zunanji potiska nazaj. 

Na zobeh je viden le prozorni zunanji lok, aparat pa ni viden.

Inman aligner Maribor Slovenija

Kako dolgo poteka zdravljenje z Inman alignerjem?

Velika večina primerov se zaključi po 6 do 16 tednih. Kot certificiran zobozdravnik za Inman aligner pa lahko šele po kratkem pregledu podam realistična pričakovanja o dolžini zdravljenja.

Kako poteka terapija z Inman alignerjem?

Ko ugotovimo, ali je pacient primeren kandidat za terapijo, sledijo poglobljeni diagnostični postopki. Naredimo kvalitetne fotografije obraza ter zob. Temu sledi natančnejši pregled ortodontskih nepravilnosti in jemanje odtisa. Certificiran laboratorij naredi simulacijo premikov in na podlagi tega izdela 3D model končnega stanja. Pacient lahko v tem trenutku že vnaprej vidi kako bodo postavljeni zobje po koncu terapije. Manjši popravki so še mogoči.  Ko se pacient iz terapevt strinjata s končno postavitvijo, laboratorij izdela ortodontski aparat  v približno  dveh tednih.

Sledi termin, v katerem aparat pacientu vstavimo, mu damo natančnejša navodila za uporabo in higieno.

Pacient nosi aparat  od 16 do 20 ur dnevno. V vmesnem času, oz. med hranjenjem ali ščetkanjem zob, aparata ne nosi. Aparat  lahko pacient sname v vseh pomembnih trenutkih njenega oziroma njegovega življenja.

Kontrolni termini, kjer spremljamo napredek, si sledijo na približno dva do tri tedne. 

Po le nekaj tednih je terapija z Inman alignerjem končana. Da bi  obdržali novo stanje, na notranjo stran zob nalepimo retiner. Le s pomočjo retinerja smo lahko prepričani, da se zobje ne bodo več premikali in lahko jamčimo za dolgotrajen rezultat.

Ali lahko Inman aligner primerjamo z Invisilign-om?

Invisilign je narejen iz posebne plastične folije, zato so sile, s katerimi premika zobe, nižje in terapija daljša. Inman ima vgrajene nikelj-titanove vzmeti, ki dajejo aparatu primerno silo, ki deluje stalno. Inman aligner se uporablja za poravnavo le sprednjih zob v zgornji in spodnji čeljusti, medtem ko lahko invisilign deluje na cel lok.

Alternative

Alternativa terapiji z Inmanon je terapija s fiksnim ortodontskim aparatom, ki traja 12 do 24 mesecev.  Pri tem je potrebnih več obiskov, aparat ni snemljiv in je viden. Končnega rezultata pa žal ni  možno videti še pred začetkom terapije.

Estetske zobne luske so lahko druga alternativa. Lažji primeri so lahko zaključeni že v 2 do 3 tednih. Za lusko je potrebno, sicer minimalno, pobrusiti površino zoba, zato je bolj invazivna metoda, kot terapija s snemljivimi aparati.

Je to trend za eno leto, kaj pa potem?

Terapija s  snemljivimi aparati je dokazana in deluje. Pacienti se zdravijo z Inman alignerjem že od leta 2000. V tem času je več deset tisoč pacientov uspešno zaključilo terapijo. Med vsemi primeri ni bilo enega, kjer bi prišlo do izgube vitalitete zoba ali resorbcije korenine.

Je Inman prava rešitev zame?

Terapija je primerna za paciente:

  • Ki niso zadovoljni z  videzom svojih sprednjih zob
  • Ki so v preteklosti že imeli ortodontsko terapijo, vendar so se zobje spet pomaknili v neželen položaj – relaps.
  • Si želijo ortodontskega aparata, ki je preprost za uporabo
  • Si želijo ortodontskega aparata, ki ga lahko snamejo v pomembnih trenutkih svojega življenja
  • Se želijo izogniti bolj invazivnim metodam, na primer terapiji s prevlekami ali luskami.
  • Si želijo poravnati zobe, vendar nočejo nositi fiksnega ortodontskega aparata, ki je trajno cementiran na zobe za 12 do 24 mesecev.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.