Konzervativno zdravljenje

You are here

Konzervativno zdravljenje je del stomatologije, ki obsega predvsem zdravljenje kariesa in njegovih posledic, v manjši meri pa poškodbe zob. Karies ali zobna gniloba je infekcijska bolezen, pri kateri bakterije na zobni površini uporabljajo ogljikove hidrate za svojo hrano, pri tem pa kot stranski produkt nastajajo kisline, ki lokalno znižujejo pH in tako povzročajo ˝raztapljanje˝ zoba.

Karies lahko v grobem razdelimo na površinski in globoki karies. Površinski karies ima videz bele lise. Zdravimo ga z dosledno ustno higieno, spremembo prehranjevalnih navad, uporabo ustne tekočine s klorheksidinom in uporabo posebnih past, ki pomagajo remineralizirati prizadeta področja na zobeh. Če karies napreduje do zobne pulpe (živca),  lahko pride do nekroze in tako je potrebno endodontsko zdravljenje.  Med konzervativno zdravljenje sodi tudi odstranjevanje belih lis, ki so na sprednjih zobeh, z različnimi postopki, odvisno od vzroka nastanka.

Amalgam je sestavljen iz približno 50% živega srebra, druga polovica pa je iz težkih kovin, kot so srebro, kositer, baker in cink. Več...
Gre za postopek odstranitve vnete oziroma mrtve zobne pulpe (živca) z metodo čiščenja in širjenja kanala. Cilj vsakega endodontskega posega je ohraniti zob ali pa vsaj njegove korenine, če je kronski del zoba preveč uničen. Več...
Bele lise na sprednjih zobeh so definirane kot kredaste in opačne lezije v sklenini. Po izvoru so lahko prirojene (zaradi prezgodnjega rojstva).. Več..
 
 
 
Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.