Nevidni zobni aparat

You are here

Kaj je nevidni zobni aparat?

Je nevidna alternativa fiksnemu ortodontskemu aparatu. Gre za sistem prozornih folij, ki se nataknejo na zobe in jih postopoma premikajo. V nasprotju s fiksnim ortodontskim aparatom, so folije skoraj nevidne in kadarkoli snemljive. Terapija z nevidnim zobnim aparatom je neboleča, ker folije delujejo z rahlo silo na zobe in jih tako nežno premikajo na želen položaj. Folije so narejene iz lahkih plastičnih materialov za vsakega pacienta posebej, zato je uporaba zelo udobna.

Nevidni zobni aparat CS aligner Maribor Slovenija

Kako deluje nevidni zobni aparat?

Vsaka folija se nosi 2 tedna, preden jo zamenjamo za naslednjo v vrsti: zobe pomikajo nežno, malo po malo, dokler ti ne dosežejo končnega položaja. Na tej poti vas budno spremljamo, da se vse premika v pravilno smer. Folije se nosijo 22 ur dnevno.

Kako dolgo traja terapija z nevidnim zobnim aparatom?

Terapije trajajo od samo 4 tednov pa vse do 24 mesecev. Trajanje je odvisno od zahtevnosti primera, kar vpliva na število folij, ki jih moramo izdelati, da premaknemo zobe na želeno mesto.

Kateri sistem nevidnih zobnih aparatov uporabljamo?

V naši ordinaciji uporabljamo ClearSmile Aligner podjetja Intelligent Alignment Systems - https://www.clearsmilealigner.com/

Nevidni zobni aparat Clearsmile aligner Maribor Slovenija

Kako poteka terapija?

Na uvodnem razgovoru se najprej pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih glede terapije. Temu sledi jemanje odtisov in fotografiranje. Vse podatke pošljemo v laboratorij v Veliko Britanijo, kjer naredijo podrobno analizo in simulacijo premikov. Na podlagi računalniške simulacije izdelajo 3D model. Ko se pacient in njegov terapevt strinjata s predlagano rešitvijo, gredo folije v izdelavo.

Folije so izdelane individualno za vsakega pacienta posebej po najvišjih standardih, ki vključujejo visokokakovostne  materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Nato sledi termin, kjer pacientu vstavimo prvo folijo. Pacient dobi navodila za uporabo in ostale napotke, da bo terapija kar se da prijetna.

Kaj so prednosti terapije z nevidnim zobnim aparatom?

  • Terapije z nevidnimi aparati se izvajajo že vrsto let in dokazano delujejo
  • Nevidni zobni aparati so zelo diskretni, skoraj popolnoma nevidni
  • Simulacija z Archwise programom in 3D model končnega stanja nam omogočata, da vidimo končno stanje še pred začetkom terapije
  • Ker je snemljiv, ščetkanje zob in nitkanje nista otežena
  • Aparati so narejeni individualno za vsakega posameznika, zato so zelo udobni, ko jih nosite
  • Kontrolni termini so kratki, brez neprijetnega menjavanja žice oz. prepostavitve nosilcev

Ali lahko jem z nevidnim zobnim aparatom?

Z nevidnimi aparati ni priporočljivo jesti. Grizenje hrane lahko poškoduje folije. Poleg tega se hrana nabere pod folijami, kar lahko vodi do pojava kariesa. Prav tako s folijami na zobeh ni priporočljivo piti naravnih sokov, gaziranih in energijskih pijač. Zobni aparat pred obrokom enostavno snamemo, po obroku pa si splahnemo zobe z vodo in spet vstavimo aparat v usta.

Kako folije vplivajo na moj govor?

Prvih nekaj dni imajo pacienti rahle težave z izgovorjavo. Že čez nekaj dni pa se navadijo in hitro začnejo govoriti čisto in samozavestno.

Koliko stane terapija z nevidnim zobnim aparatom?

Terapija lahko stane že od 1300 € naprej. Odvisno je od zahtevnosti terapije in števila folij, ki jih potrebujemo, da dosežemo želen rezultat.

Kaj so etečmenti?

Etečmenti so majhni gumbki, ki jih zalepimo na vaše zobe. So v barvi zoba in tako skoraj nevidni. Pomagajo nam, da lahko premikamo zobe v določeni smeri.

Sem primeren kandidat za terapijo z nevidnim zobnim aparatom?

Z nevidnimi zobnimi aparati zdravimo različna stanja. Največkrat so to tesna stanja pa tudi diasteme. Za potek terapije je nujno narediti ortodontsko analizo in simulacijo premikov. Šele nato lahko potrdimo, ali ste primeren kandidat oz. kako dolgo bo trajala terapija. 

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.