Parodontologija

You are here

V naši ordinaciji opravljamo zdravljenje parodontalne bolezni samoplačniško.  Za posege tako napotnica ne velja oz. ne morete uveljavljati povračila stroškov pri ZZZS. Za večino posegov čakalne dobe ni.

ZDRAVE DLESNI

So rožnate barve in čvrste na otip.

GINGIVITIS

Je vnetje dlesni. Začne se v medzobnem prostoru, nato pa se širi v področje dlesni okoli zoba. Pri gingivitisu so dlesni temno rdeče ali vijolične barve, mehke na otip in bleščeče ter pogosto krvavijo, še posebej na dotik (ob ščetkanju).

V večini primerov je vzrok kopičenje plaka ob robu zobne krone (tam, kjer se dlesen dotika zoba).

PLAK- je mehek, rumenkast film, ki nastane na zobni površini, še posebej ob dlesni. V manjši meri ni viden, razen če ga obarvamo s posebnimi barvili.

Gingivitis se lahko poslabša zaradi nekaterih zdravil (antihipertenzivi, antiepileptiki, kontracepcijske tablete), lahko je posledica fiziološkega (nosečnost) ali patološkega stanja (diabetes, stres).

 

Zdravljenje gingivitisa obsega:

 • Profesionalno čiščenje zobnih oblog
 • Izpiranje ust s klorheksidinom
 • Dosledna ustna higiena

Parodontitis

Paradontitis

Če gingivitisa ne zdravimo, lahko pride do parodontitisa, t.j. vnetja podpornih tkiv zoba. Parodontitis je najpogostejša oblika bolezni obzobnih tkiv in obenem najbolj razširjena človeška bolezen in je prisotna v več kot 80% populacije. Zaradi dolgotrajnega vnetja dlesni, dlesen nabrekne in se odmakne od površine zoba. Ob zobu tako nastanejo žepi, ki omogočajo rast in razmnoževanje bakterij. Okolno tkivo zaradi tega reagira z vnetjem. Posledica vnetja pa je razgradnja podpornega aparata zoba, vključno s kostjo. Sam proces poteka običajno brez simptomov. Sčasoma pa vnetne spremembe privedejo do tega, da se zobje začnejo majati  in na koncu tudi izpadejo.

Znaki: krvavitev pri ščetkanju ali nitkanju, boleče dlesni, odmik dlesni, ˝podaljšani zobje˝, občutljivi zobni vratovi, neprijeten zadah, iztekanje gnoja ob dlesni, majavost.

Diagnostika:

 • merjenje globine žepov
 • Rentgenska slika
 • Klinična slika
 • Zdravljenje

Če parodontalno bolezen odkrijemo v začetni fazi, lahko njeno napredovanje zaustavimo. To naredimo s profesionalnim odstranjevanjem zobnih oblog ter luščenjem in glajenjem zobnih korenin.

Pri napredovalih oblikah je potrebno kirurško zdravljenje, ki ga opravlja specialist paradontolog.

Parodontalno bolezen je potrebno zdraviti, saj njeni učinki vplivajo na celo telo.

Rizične skupine:

 • Sladkorni bolniki (pri njih napreduje hitreje)
 • Srčni bolniki
 • Nosečnice
 • Osebe z omejenimi motoričnimi sposobnostmi
 • Osebe z znižano imunsko sposobnostjo
 • Bolniki na ortodontski terapiji
 • Kadilci (Klinična slika je pri njih varljiva, saj zaradi kajenja dlesni ne krvavijo tako močno.)
 • Osebe s suhimi usti (kserostomija)
 • Osebe z bulimijo

KIRETAŽA ZOBA

je parodontološki postopek, pri katerem se odstranijo obloge na površini zobne korenine. Povedano enostavneje gre za luščenje in glajenje zobnih površin, največkrat pod robom dlesni, kjer zobne obloge (kamen) povzročajo znatno večjo škodo. Izvaja se z lokalno anestezijo, lahko samo na prizadetem zobu, kadar pa so prizadeti vsi zobje, delamo po kvadrantih.

PREKRIVANJE RAZGALJENIH ZOBNIH VRATOV (RECESIJA DLESNI)

Razlogov za razgaljenje zobnih vratov je več. Največkrat gre za nepravilne tehnike čiščenja zob-pregrobo čiščenje zob.

S tehnikami plastične kirurgije se razgaljeni zobni vratovi lahko prekrivajo. S tem se reši estetski problem, preobčutljivost zob, nastanek kariesa ob zobnem vratu in napredovanje recesije dlesni.

KIRURŠKO PODALJŠEVANJE ZOBNE KRONE

Kadar pride do frakture zobne krone ali do kariesa pod nivojem dlesni, je potrebno vratni (klinični) del zobne krone podaljšati.

Le tako se lahko zagotovi natančnost pri izdelavi prevlek ali zalivk, ki bi v nasprotnem primeru  povzročali konstantno draženje in vnetje obzobnih tkiv.

Pri tem postopku se dlesen in kost kirurško odstranitva in oblikujeta tako, da so zdravi robovi zoba vidni in dostopni.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.