Profesionalno čiščenje zob in peskanje

You are here

Profesionalno čiščenje zob

Profesionalno čiščenje zob in peskanje zob je najboljša preventiva pred parodontalno boleznijo in kariesom. Zobna ščetka ne doseže vseh kotičkov ust, tudi če se zelo potrudite. Z domačo ustno higieno dosežemo le 70% mest v ustih, zato je priporočljivo, da občasno obiščete zobozdravnika, ki vam bo očistil nedostopna mesta in spoliral zobe. Na nedostopnih mestih se nabirajo plak in trde zobne obloge, v katerih se nabirajo škodljive bakterije. Te lahko povzročajo paradontalno bolezen in karies, predvsem v medzobnih prostorih.  Več študij je pokazalo, da redna domača skrb za ustno higieno v kombinaciji s profesionalnim čiščenjem zob pomembno znižata pojavnost kariesa in paradontalne bolezni pri pacientih.

Kako poteka profesionalno čiščenje zob?

Peskanje zobTrde zobne obloge (zobni kamen) na površini zob in pod robom dlesni odstranimo z ultrasoničnim čistilcem. To čiščenje lahko poteka za večje udobje z lokalno anestezijo. 

Odstranimo morebitne previsne plombe, ki so eden izmed razlogov, zakaj doma ne morete očistiti vseh področij zob. Nato s polirno pasto spoliramo zobe tako, da je manj možnosti za nabiranje plaka na njih.

Peskanje zob

Če imate zabaravanja zaradi kave, čaja ali cigaret, jih lahko odstranimo s peskanjem. Peskanje zob je higienični postopek, ko zobozdravnik z zelo drobnim prahom, ki ne poškoduje zobne sklenine, skupaj z vodo in pod močnim pritiskom očisti zabarvanje zob. Poseg je neboleč in poteka hitro.

Po peskanju so zobje ponovno za odtenek svetlejši.Ob ustrezni ustni higieni in izogibanju dejavnikov zabarvanja zob so rezultati peskanja vidni do enega leta. Pri pacientih z večjim tveganjem za zobno gnilobo na koncu še naredimo floridni premaz, zaradi katerega sklenina postane bolj odporna na zunanje dejavnike.

Kaj sledi po profesionalnem čiščenju in peskanju zob?

Dva dni po postopku odsvetujemo uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila (coca cola). V tem času so zobje namreč posebej občutljivi, da se nanj vežejo barvila in se tako hitreje zabarvajo nazaj.

Po profesionalnem čiščenju so lahko zobje prehodno občutljivi na nekatere dražljaje. Svetujemo uporabo zobne paste za občutljive zobe in redno ščetkanje z mehko zobno ščetko. 

Profesionalna čiščenje in peskanje zob se izvaja vsakih 6 do 12 mesecev, odvisno od posameznika.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.