Prevleke

You are here

Prevleke so protetični izdelki, ki jih trajno pričvrstimo na obrušeni zob oziroma implantat. Postopek poteka tako, da zobozdravnik najprej obrusi (preparira) zob v obliko zobnega krna. Nato sledi odtis stanja v ustni votlini. V zobotehničnem laboratoriju se po obliki zobnega krna izdela zobna prevleka, ki ga natančno objema. Naš cilj je, da s prevleko obnovimo obliko in barvo obrušenega zoba ter žvečno funkcijo. 

Prevleke naredimo:

  • na zobeh, ki imajo zelo poškodovano zobno krono
  • če je več zob v vidnem sektorju zabarvanih, poškodovanih oz. imajo veliko zalivk
  • po endodontskem zdravljenju
  • pri zamenjavi starih protetičnih izdelkov z novimi 
  • pri izdelavi kombiniranih fiksno-snemnih konstrukcij

Moderna tehnologija nam omogoča izdelavo več vrst prevlek:

POLNOKERAMIČNE PREVLEKE

Polnokeramične prevleke so v celoti izdelane iz keramike visoke trdote. Še pred nekaj leti je bila izdelava polnokeramičnih prevlek omejena samo na zobe v vidnem sektorju. Tveganje za zlom prevleke je bilo zaradi večjih griznih sil v stranskem sektorju preveliko. Z napredkom tehnologije in novih keramik visoke trdnosti lahko sedaj izdelamo prevleke, ki so odporne na grizne sile v stranskem sektorju. Poznamo cirkonske prevleke in IPS e.max prevleke iz t.i. Press Keramike.

Polnokeramične prevleke odlikuje visoka estetika, ker prosevajo svetlobo. Ta efekt je zelo pomemben pri posnemajnju lastnosti naravnih zob. Druga prednost je rob prevleke v barvi zoba. Tako ni bojazni, da bi se pri nasmehu videli sivi robovi prevlek, kot se to vidi pri kovinsko-keramičnih prevlekah.

Polnokeramične prevleke so zelo biokompatibilne. To pomeni, da jih dlesen in ostala ustna tkiva zelo dobro sprejmejo. To je lahko pri alergikih zelo velika prednost.

CIRKONSKE PREVLEKE

Polnokeramična prevleka za zobeCirkon je keramika visoke trdote, ki se po mehanskih lastnistih lahko kosa s kovinami. Prednost cirkona je boljša estetika ter boljša biokompatibilnost (BREZ KOVINE) kot pri kovinsko-keramičnih izdelkih. Dandanes se izdelava izdelkov iz cirkona poteka izključno v avtomatiziranih rezkalnih enotah, ki so krmiljene s pomočjo računalnika (CAD/CAM). Z razvojem računalniških sistemov, je postopek izdelave prevlek vedno bolj avtomatiziran. Pot  do končnega izdelka je tako hitrejša, bolj predvidljiva in kvalitetnejša. Cirkon tako uporabimo pri izdelavi brezkovinskega ogrodja za mostičke ali pa izdelamo celotne prevleke iz prosojnega cirkona (Full-Contour Zirconia Crowns). Področje digitalnega zobozdravstva se razvija zelo hitro in veseli nas, da imamo dostop do zobnega laboratorija, ki sledi najnovejšim trendom. V naši ordinaciji so prevleke in mostički narejeni iz visokokakovostnega Zenostar cirkona. 

+ Dobre mehanske lastnosti (Upogibna trdnost >900Mpa)
+ Lepa barva, ki zelo spominja na barvo naravnih zob
+ Biokompatibilnost
+ Material, zelo prijazen do dlesni
+ Majhna abrazija do zob v nasprotni celjusti

IPS E.MAX PREVLEKE (PRESS KERAMIKA)

Prevleke so narejene iz posebne litij-disilikatne steklokeramike. Ta vrsta keramike se tudi porablja tudi za estetske zobne luske, inlaye ter onlaye. Litij-disilikat je še bolj prosojen kot cirkon, zato lahko posnemamo naravne lastnosti zob še bolj verno. Posebej primerne so take prevleke za zobe v vidnem sektorju. Prevleke lepimo na zobe s posebnimi cementi za polnokeramične sisteme. Zaradi vrhunske estetike lahko ustvarimo popolnoma naraven nasmeh.

+ Odlična estetika
+ Biokompatibilnost (keramika je v nasprotju s kovino in plastičnimi masami popolnoma prijazna do obzobnih tkiv)

- relativno visoka cena

KOVINSKO-KERAMIČNE PREVLEKE

Kovinsko-keramična prevleka za zobeNosilno ogrodje je iz kovine, na katero se ''napeče'' dentalna keramika po celi površini ogrodja, kar zobni kroni daje ustrezen estetski učinek. Kovinsko-keramične prevleke veljajo za zlati standard v stomatologiji.

+ dober estetski rezultat
dolga življenska doba (15 let in več)
gladka površina onemogoča nastajanje plaka
zaradi trdnosti kovinskega ogrodja lahko delamo veččlenske mostove
+ se ne razbarva

trdota keramike hitreje obrabi zobe v nasprotnem zobnem loku
- v primerjavi s polkeramičnimi prevlekami ne dosegajo vrhunske estetike

FASETIRANE PREVLEKE

Fasetirana prevleka za zobeNosilno ogrodje je vlito iz dentalne zlitine, na vidni ploskvi ima prevleka nalepljeno faseto iz plastičnih materialov v izbrani barvi zoba. Ker faseta pokriva le vidno ploskev prevleke, je pri odprtih ustih vidna kovina. Fasetirane prevleke ne prepuščajo svetlobe in se sčasoma razbarvajo, zato te vrste prevlek ne ustrezajo merilom sodobne stomatologije in jih ne moremo primerjati s keramičnimi prevlekami.

+ je standardni material protetične oskrbe, ki ga krije ZZZS

- vidna je kovina, zato je prevleka estetsko neustrezna
- plastični material (faseta) spremeni barvo (potemni)
- ker plastični materiali niso odporni na grizne sile, se pogosto odkrhajo ter sčasoma obrabijo
- ker je faseta umetni plastični material, povzroča kronično vnetje dlesni (dlesen je pordela, krvavi)
- kovina je dober toplotni prevodnik, zato so lahko zobje v predelu, ki ni pokrit s faseto, občutljivi na termične dražljaje
- zaradi fizikalnih lastnosti fasete se na prevlekah lažje nabira plak, kar tudi povzroča kronično vnetje dlesni

MOST

Je trajni protetični izdelek, cementiran na vsaj dva zoba nosilca z namenom, da se izpolni vrzel (prazen prostor) med zobmi. Sestavljen je iz vsah dveh prevlek in člena, ki ju povezuje.

keramični most

S tem se prepreči izraščanje zob nasprotne čeljusti v vrzel in pomikanje zob ob vrzeli, posledice so poškodbe v čeljustnem sklepu. Izdelani so lahko iz kovinske-keramike (t.i. porcelanski most), keramike na cirkonskem ogodju, krajši mostovi pa tudi iz litijeve-disilikatne keramike.

INLAY/ONLAY

Ko je zobna krona preveč poškodovana, da bi naredili zalivko, se odločimo za izdelavo inlaya oz.onlaya. Gre za laboratorijsko narejeno zalivko, imenovano tudi delna prevleka.

Prednosti so:

  • Ohranimo več zobne substance kot pri brušenju za prevleko
  • Estetika
  • Trajnost
  • Natančnost izdelave, ker je narejen izven ust 

Inlay onlay delne prevleke iz keramike

Inlayi in onlayi so lahko izdelani iz kompozitnega materiala alikeramike. Kompozitni niso tako trajni kot keramični, vendar jih je možno popraviti v ustih.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.