A-PRF & i-PRF

You are here

Kaj sta A-PRF in i-PRF?

PRF je kratica za Platelet Rich Fibrin ali s trombociti bogat fibrin. PRF sodi v 2. generacijo koncentratov krvne plazme, bogate s trombociti. Krvna plazma, bogata s trombociti, je bogat vir rastnih faktorjev in celic, ki vplivajo na celjenje in obnovo tkiv. Ker gre za pacientu lastno plazmo, je uporaba popolnoma varna, saj alergične ali druge imunološke reakcije niso možne.

Gre za popolnoma nov koncept, ki temelji na centrifugiranju pacientove krvi v epruvetah brez dodanih antikoagulansov oz. drugih snovi. Koncentrata trombocitov, ki ju dobimo s centrifugiranjem na različnih programih, sta: A-PRF ali Advanced Platelet Rich Fibrin in i-PRF ali injectable Platelet Rich Fibrin.

PRF koncept razvija dr. Choukroun v Franciji od leta 2001. Do danes je bilo objavljenih več 100 mednarodnih raziskav in člankov, ki dokazujejo uspešnost koncepta PRF na različnih področjih: oralna kirurgija (zobni vsadki, kostno dograjevanje, muko-gingivalna kirurgija, ohranitev volumna kosti po puljenju zob, dvig sinusnega dna), ortopedija, kozmetična kirurgija, dermatologija, nekirurški estetski posegi in še bi lahko naštevali.

 

Kako se PRF razlikuje od ostalih koncentratov plazme, bogate s trombociti?

 • PRF je 2. generacija koncentratov krvne plazme, bogate s trombociti, ki jo dobimo na preprost in popolnoma naraven način, samo s centrifugiranjem krvi v epruvetah brez kakršnihkoli dodatkov.
 • 1. generacija koncentratov krvne plazme, bogate s trobociti (PRP-platelet rich plasma, PRGF-Plasma Rich in Growth Factors in ostale) zahteva zbiranje krvi v epruvetah z antikoagulanti, dvo-stopenjsko centrifugiranje, ločevanje krvnih frakcij s pipetiranjem in nato pred uporabo še dodajanje kalcijevega klorida ali govejega trombina za strjevanje po aplikaciji. Protokoli za pridobivanje koncentratov 1. generacije so tako zahtevni, nenatančni, dolgotrajni, predvsem pa dragi. Ker se za pripravo plazme 1. generacije uporabljajo dodatki lahko rečemo, da ta postopek ni popolnoma naraven.
 • PRF vsebuje fibrinsko mrežo, 100% trombocitov, več kot 65% belih krvnih celic ter mnoge matične celice. Koncentrat krvne plazme, ki ga uporabljamo v naši ordinaciji vsebuje bistveno večje število matičnih celic, ki še dodatno ugodno vplivajo na postopke regeneracije. Fibrin deluje kot tri-dimenzionalna mreža za celice in rastne faktorje, ki se potem počasi in stalno sproščajo v okolico mesta aplikacije več kot 14 dni. Učinek je tako dolgotrajen in zanesljiv. V preteklosti je večkrat prihajalo do polemik o vlogi belih krvnih celic v koncentratih krvi. Še posebno v estetski medicini so se jim izogibali, ker naj bi na mestu aplikacije sprožile močno vnetje. Danes so dokazali, da temu ni tako in da so nujne v postopkih regeneracije, zato so zaželene v čim večjem številu.
 • Koncentrati krvne plazme, bogate s trombociti, iz 1. generacije vsebujejo 95% trombocitov, 4% rdečih krvnih celic in manj kot 1% belih krvnih celic. Največja težava, ki jo ima 1. generacija koncentratov trombocitov je hitra resorbcija na mestu aplikacije. Rastni faktorji se hipoma sprostijo in delujejo samo nekaj ur po aplikaciji. Dolgoročen učinek na tkivo pa je zanemarljiv. Koncentrati trombocitov 1. generacije ne vsebujejo belih krvnih celic, zato je njihova učinkovitost omejena.

Številne študije niso uspele dokazati učinkovitosti in uporabnosti PRP/PRGF in ostalih produktov 1. generacije.

 

Prednosti 2. Generacije (PRF) nad 1.generacijo (PRP/PRGF):

 • brez biokemičnih sprememb pacientove lastne krvne plazme
 • preprost in cenovno učinkovit proces
 • brez uporabe govejega trombina in antikoagulansov
 • bolj učinkovito in dolgotrajnejše delovanje zaradi „fibrinskega ogrodja“ 
 • Visok delež matičnih celic po centrifugiranju 
 • PRF daje podporo naravnemu imunskemu sistemu
 • PRF pomaga pri ustavljanju krvavitev
 • Številne znanstvene študije dokazujejo učinkovitost PRF nad ostalimi metodami
 

Kako delujeta A-PRF in i-PRF?

PRF je učinkovit biomaterial. Mehanizmi delovanja so dokazani v več raziskavah in opisani v številnih znanstvenih člankih. Za delovanje PRF je značilno, da pospešuje 4 dogodke celjenja. PRF tako spodbuja angiogenezo oziroma rast novih žil, epitelizacijo ran, nadzor imunskih celic, vanj se ujamejo matične celice. Celjenje in obnova tkiva je tako zelo hitra, vnetij pa ni.

Indikacije za uporabo A-PRF in i-PRF:

 • dvig sinusnega dna
 • kostno dograjevanje
 • zaščita ekstrakcijske rane
 • muko-gingivalna kirugija
 • osteoartritis
 • pomlajevanje obraza
 • estetska kirurgija
 • dermatologija (mezoterapija)

Kakšen je postopek za A-PRF & i-PRF?

Pacientu vzamemo kri v posebne za to namenjene epruvete brez dodatkov. Epruvete damo takoj v centrifugo in jih centrifugiramo 3 ali 8 minut. Glede na program lahko dobimo v epruvetah dva različna biološka produkta to je A-PRF ali fibrinski strdek in i-PRF ali tekoči koncentrat krvne plazme, ki jih uporabljamo za različne indikacije, ki smo jih našteli že prej. Postopek je hiter in za pacienta neboleč.

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.