Zamenjava amalgamskih zalivk

You are here

V naši ordinaciji vam brez težav lahko zamenjamo amalgamske zalivke z belimi. Z razvojem tehnologije so beli (kompozitni) materiali postali ne samo estetski, ampak tudi trajni in zanesljivi. Tudi dejstvo, da so beli materiali manj odporni na žvečne sile ne velja več. Ker bele zalivke s pravilno tehniko dobesedno lepimo na zob, ne morejo izpasti, zobno substanco pa stabilizirajo, zato ne pride do lomljenja. 

Amalgam je sestavljen iz približno 50% živega srebra, druga polovica pa je iz težkih kovin, kot so srebro, kositer, baker in cink. Še danes se krešejo mnenja o škodljivosti amalgama in njegovem vplivu na organizem. Kljub dejstvu, da še vedno ni popolnega dokaza o njegovi škodljivosti, veliko ljudi noče imeti amalgama v svojih ustih ali pa želi zamenjati stare amalgamske zalivke.

Zamenjava amalgamskih zalivk prej

Zamenjava amalgamskih zalivk potem

To naredimo tako, da pacientu namestimo gumijasto opno, ki izolira zobe od ustne votline in onemogoča delcem amalgama vstop v telo med njegovim odstranjevanjem. Amalgamsko plombo skušamo razrezati v čim večje kose tako, da je možnosti za raznos težkih kovin v okolje čim manjši.

Dobra alternativa je  poseben sesalec Clean-up System iz Švedske. Le-ta ima gumijasti vrhnji del, ki objame zob, tako da se polovi čim več delcev, ki nastanejo med vrtanjem.

Alternative amalgamu:

Po odstranitvi amalgama se seveda pojavi vprašanje, s čim ga nadomestiti:

  • Pri menjavi manjših zalivk uporabimo kompozitne materiale.
  • Kadar je amalgamska zalivka velika, pa jo zamenjamo s keramičnim inlayom ali onlayom.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.