Zobna protetika

You are here

Zobna protetika je področje zobozdravstva, kjer manjkajoče zobe nadomestimo s zobno-protetičnim izdelkom. Ti izdelki so narejeni v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem. Za kakovostne zobno-protetične izdelke in posledično zadovoljstvo pacientov je nujna dobra komunikacija med zobozdravnikom in zobotehničnim laboratorijem.

Zobna protetika obsega več področij:

 

FIKSNA ZOBNA PROTETIKA

Fiksnoprotetični izdelki se lepijo na pripravljene, obrušene zobe (krne) in jih pacient ne more sneti.

V to kategorijo spadajo: 

Prevleke

Keramične prevleke za zobe Prevleke so protetični izdelki, ki jih trajno pričvrstimo na obrušeni zob oziroma implantat.

Most

Keramični most Je trajni protetični izdelek, cementiran na vsaj dva zoba nosilca z namenom, da se izpolni vrzel (prazen prostor) med zobmi.

Inlay/onlay

Keramični inlay onlay Ko je zobna krona preveč poškodovana, da bi naredili zalivko, se odločimo za izdelavo inlaya oz. onlaya.

Estetske zobne luske

Estetske zobne luske Estetske luske (porcelanske luske, keramične luske) so ena najboljših metod pri doseganju lepšega nasmeha.

 

 

SNEMNA ZOBNA  PROTETIKA

O snemni zobni protetiki govorimo, kadar manjkajoče zobe nadomestimo s protetičnim izdelkom, ki ga lahko pacient kadarkoli sname (npr. zaradi čiščenja) in ga sam namesti nazaj v usta. Snemnoprotetični izdelki so namenjeni začasni ali stalni uporabi.

V to kategorijo spadajo delna proteza z vlito bazo in totalna proteza.

Totalna proteza

Totalna protezaJe snemnoprotetični izdelek, s katerim nadomestimo zobe v primeru popolne izgube zob v eni ali obeh čeljustih. Še vedno velja kot zlati standard za oskrbo brezzobe čeljusti.

Delna zobna proteza

Delna zobna protezaKadar manjka več zob in so nosilci postavljeni tako, da mostička ni mogoče narediti, potem lahko naredimo delno protezo.

 

KOMBINIRANA ZOBNA PROTETIKA

Kombinirani protetični izdelki so sestavljeni iz dveh delov: iz dela, ki je fiksno cementiran na zobe, drugi del pa je snemljiv. Več..

 

Z IMPLANTATI PODPRTI ZOBNO-PROTETIČNI IZDELKI

Implantati so v modernem času nepogrešljiv del zobozdravstva. Protetični izdelki podprti z implantati nam omogočajo višjo kakovost življenja, tudi v visoki starosti. Več..