Zobne proteze

You are here

Totalna proteza

TOTALNA ZOBNA PROTEZA

Je snemnoprotetični izdelek, s katerim nadomestimo zobe v primeru popolne izgube zob v eni ali obeh čeljustih. Še vedno velja kot zlati standard za oskrbo brezzobe čeljusti.

Totalna proteza je sestavljena iz akrilatne baze v barvi dlesni in zob, ki so postavljeni v vrsto tako kot pri ozobljenih čeljustih. Baza pokriva celotne alveolarne grebene in celotno nebo. Prav oblika totalne proteze in postavitev zob nam omogoča doseganje pogojev  za adhezijo, ventilno zaporo oz. delovanje atmosferskega tlaka in mišičnega ravnotežja, zaradi katerega se zgornja totalna proteza ne premika oz. ima trden oprijem.

Spodnja totalna proteza je podobna zgornji, le da je manjša. V spodnji čeljusti ne moremo doseči sesalnega efekta, zato je oprijem le-te veliko slabši. Protezo v spodnji čeljusti drži ravnotežje med mišicami jezika, ustnic in lic, ter pravilna postavitev zob, ki se sklada s postavitvijo zob nasprotne čeljusti.

Pri močni resorbciji alveolarnih grebenov je stabilnost proteze zelo slaba, kar pa močno vpliva na življensko kvaliteto. Stabilnost proteze lahko izboljšamo s vstavitvijo implantatov, ki držijo protezo na mestu.

preprosta izdelava
rutinski postopek
relativno nizka cena
dobra estetika
preprosta korektura ali popravilo

resorbcija kosti (še posebej pri nestabilnih protezah)
omejena kakovost življenja
motnje pri tvorbi glasov
- omejena možnost žvečenja
relativno slaba stabilnost (še posebej pri spodnji totalni protezi)

DELNA ZOBNA PROTEZA

Kadar manjka več zob in so nosilci postavljeni tako, da mostička ni mogoče narediti, potem lahko naredimo delno protezo. Delna proteza je sestavljena iz vlite baze, vanjo pa so postavljeni plastični zobje. Delna zobna proteza povrne žvečno funkcijo, zadovolji pa tudi estetski funkciji in funkciji tvorjenja glasov.

Enostavna delna zobna proteza je sestavljena iz vlite baze in zapon, s katerimi je pričvrščena na zobe. Prednost enostavne zobne proteze je nezahtevna in hitra izdelava. Če je potrebno še kakšen zob izpuliti jo je možno tudi popraviti in tisti zob nadomestiti v protezi. Slabosti pa so vidne kovinske zapone, prekomerna obremenjenost zob nosilcev, omejena trajnostna doba, omejena žvečna funkcija in atrofija (resobcija) kosti pod krilom proteze.

KOMBINIRANA PROTETIČNA DELA

Kombinirana protetična dela izdelamo takrat, ko želimo izoboljšati slabosti delne proteze. Tako naredimo delno protezo v kombinaciji s fiksno konstrukcijo. To so lahko namenske prevleke, gredi ali teleskopske prevleke. Pri tem je proteza sidrana s posebnimi mehanizmi kot polzili ali krogličnimi sklepi.

Ker gre za kombinirano fiksno-snemno konstrukcijo, je izdelava zahtevneša. Prednosti fiksno-sneme konstrukcije so udobnejše nošenje proteze, je bolj estetska (niso vidne zapone), bolj enakomerna obremenitev zob nosilcev in boljša žvečna funkcija. Slabosti fiksno-snemne konstrukcije pa, da je potrebno obrusiti zobe nosilce za prevleke, prav tako se ne izognemo resorbciji kosti na brezzobem delu čeljusti in težja popravila v primeru, da je potrebno nadomestiti izgubljen zob.

 

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.