Zobni vsadki - implantati

You are here

Kaj so zobni vsadki – implantati?

Zobni vsadki ali zobni implantati so zobni korenini podobni vijaki iz biokompatibilnih kovin ali keramike. Biokompatibilni materiali se popolnoma zrastejo s kostjo in jih telo vzame za svoje. V lokalni anesteziji jih vstavimo v čeljustno kost na mesto manjkajočega zoba. 

Zakaj zobni vsadki?

 • Z zobnimi vsadki lahko preprečimo izgubo kosti in mehkih tkiv. Preko zob se namreč žvečne sile prenašajo na čeljustno kost, po puljenju pa teh sil več ni, zato se kost in mehka tkiva počasi umikajo.
 • Manjkajoče zobe lahko nadomestimo brez brušenja sosednjih zdravih zob.
 • Nudijo več udobja pri govoru, smejanju in grizenju hrane.
 • Nadomestitev manjkajočih zob je dolgotrajna estetska rešitev.
 • Dogotrajna brezzobost lahko vodi v funkcionalne težave, kot na primer prekomerna obremenitev čeljustnih sklepov in bolečine v sklepih.
 • Zobne proteze podprte z vsadki so stabilne, pri grizenju so bolj udobne in ne motijo govora.

Kdaj lahko uporabimo zobne vsadke? 

- Nadomeščanje posameznega zoba:

Zobni vsadek nadomesti korenino manjkajočega zoba. Tako se izognemu brušenju dveh zdravih sosednjih zob. Preko prevleke in zobnega vsadka se prenašajo žvečne sile na čeljustno kost in tako preprečujejo resorbcijo le-te.

zobni vsadki Straumann prevleka Maribor Slovenija

- Nadomeščanje večjega števila zob:

Z vstavitvijo zobnih vsadkov se izognemo brušenju sosednjih zdravih zob ali izdelavi delne snemne proteze. S tem se izboljša dolgoročna prognoza ostalih zob in ohrani čeljustna kost. Tako s fiziološkega kot s funkcijskega zornega kota je smiselno nadomestiti manjkajoče zobe čim hitreje.

zobni vsadki Straumann most Maribor Slovenija

- Nadomeščanje vseh zob:

Fiksna rešitev: 4 zobni vsadki (po konceptu all on 4) ali 6 zobnih vsadkov, ki lahko nosijo fiksni mostiček v brezzobi čeljusti. Ponovno lahko vzpostavimo estetiko, udobje in izboljšamo kvaliteto življenja, kar ima pozitiven vpliv na samozavest in počutje  ter mentalno zdravje. Estetsko in natančno izdelan fiksni most na implantatih ne izboljša samo žvečne funkcije, ampak ima velik vpliv na vaš obraz. Podobno kot pri vaših naravnih zobeh, se po vsadkih prenašajo žvečne sile. Ta stimulacija pomaga ohraniti preostalo čeljustno kost zdravo in izboljša izgled obraza.

zobni vsadki Straumann all-on-4 in all-on-6 Maribor Slovenija

Snemna rešitev: Zobna proteza podprta z vsadki se prilega bolje in je bolj stabilna, kot navadne proteze. Zobni vsadki delujejo kot sidra za retencijske elemente, ki se nahajo v protezi. Proteze se še vedno lahko snamejo, kar omogoča lažjo ustno higieno.

proteza na zobnih vsadkih Straumann Maribor Slovenija

Kako poteka vstavitev zobnih vsadkov?

Vstavitev poteka v petih korakih: 

 • Diagnostični postopki in načrtovanje: Anamneza, klinični pregled in rentgentski posnetki so  vodilo pri načrtovanju. Preden se odločite za poseg, se je smiselno pogovoriti o prednostih in slabostih ter alternativnih možnostih zdravljenja. Zadosten volumen kosti je predpogoj za vstavitev zobnih vsadkov - pacienti, ki imajo stanje z nezadostno kostjo, potrebujejo dodatne postopke kostnega dograjevanja.
 • Implantacija: Z lokalnim omrtvičenjem tkiva (lokalna anestezija) je poseg možno izpeljati brez bolečin. Ko odgrnemo ustno sluznico z instrumenti, pripravimo kostno ležišče in vanj privijemo vsadek. Po potrebi lahko hkrati dogradimo kost. Sluznico zašijemo in velikokrat že vstavimo oblikovalec dlesni ali začasno prevleko.
 • Obdobje celjenja: Traja dokler implantat ni varno povezan s kostjo - osteointegriran. Celjenje traja od 6 tednov pa do več mesecev, odvisno od posameznika. Približno po enem tednu odstranimo šive. Pazljiva ustna higiena področja je nujna za celjenje rane brez zapletov.
 • Izdelava protetičnega izdelka: V obdobju celjenja v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem izdelamo prevleko,ki je narejena individualno posebej za vas. Ta vaš “nov zob” bo vstavljen, ko se bo zobni vsadek povezal s kostjo - osteointegriral. 
 • Vstavitev prevleke: Ko je zobni vsadek uspešno osteointegriran, ga lahko oskrbimo s prevleko, da se lahko spet smejete, grizete in žvečite kot prej.

Kaj sledi po vstavitvi zobnih vsadkov?

Zapleti po vstavitvi vsadkov so redki, večinoma so posledica posega, kot so prehodna rahla oteklina, modrica ali zmerne bolečine:

 • Oteklina: zunanje področje,  kjer je bil vstaljen vsadek, je potrebno hladiti, da se izognemo oteklini in bolečinam,
 • Bolečina: ob jemanju protibolečinskih tablet bolečin pri večini pacientov skorajda ni - - - - 
 • Krvavite: nekaj ur po posegu ni priporočljivo izpirati ustno votlino z ustnimi vodicami, vodo lahko pijete po požirkih
 • Provizorična prevleka, oblikovalec dlesni: Za obdobje celjenja lahko namestimo na implantat začasno prevleko ali oblikovalec dlesni, da se mehka tkiva zacelijo. Izogibajte se žvečenju trde hrane na tej strani, tako se bo lahko zobni vsadek nemoteno povezal s kostjo oziroma osteointegriral.
 • Kadar je bolečina močna ali vztraja nekaj dni po posegu, kadar oteklina ne uplahne v nekaj dneh, kadar se krvavitev ne ustavi, kadar čutite mravljince na mestu vstavitve več kot 12 ur po posegu ali če izgubite provizorično prevleko, potem nas pokličite takoj!

Ali so zobni vsadki trajni?

Skrb za zobne vsadke je enako pomembna kot skrb za zobe. Natančna ustna higiena je bistvenega pomena za uspeh zobnih vsadkov. Redni kontrolni pregledi nam omogočajo, da va opazimo morebitne spremembe, ki so potrebne obravnave. Zobni vsadki so skupen projekt zobozdravnika in pacienta ter lahko trajajo desetletja, potrebno pa je seveda vaše sodelovanje.

 

Za več informacij nas pokličite na 040 515 426 ali nam pišite na elektronski naslov info@drbenko.si.